Bahan2 (A):
300g tepung gandum
1L air + santan
1 camca majerin
1 camca tepung beras
garam secukup rasa
1 biji telur
Bahan untuk lauk(B):
Daging kisar
rempah kari
garam
gula
Campurkan semua bahan A dan kisar bagi dapatkan hasil yang lebih halus..
untuk bahan b, masak daging kisar tanpa minyak hingga kering, kemudian masukkan rempah kari, gula, n garam. kalau nk pedas, letak rempah kari lbih sikit.. ikt tekak sendri je..
Panaskan acuan di atas api, sapukan minyak supaya tidak melekat. tuang bahan A ke dalam acuan.. bila da sparuh masak taburkan bahan B, boleh jugak letak hirisan lada, daun sup daun bawang serta bawang goreng utk rasa yg lbih sedap..
- hirisan daup sup dan daun bawang, bawang goreng dan bahan B-
- acuan kuih cara berlauk, nenek aku nye aku rembat, hehe.. -
utk menambah perasa, masukkan air daun pandan ke dalam bahan A..- acuan kuih cara berlauk, nenek aku nye aku rembat, hehe.. -
yang ni aku ltak gula je, jadilah kuih cara manis, kalau nak cantik lagi, ltak pewarna atau ape2 perisa..
2 comments:
weh...kek coklat bkn kuih cara....
hahaha.. xpe la..
Post a Comment