Wednesday, 8 October 2014

Install REMI Repo in Centos 6.5

You may facing issue of missing remi.repo file when use the same way of remi installation in centos 6.4. Below are additional step you need to add to add the remi.repo file in Centos 6.5


1. wget http://rpms.famillecollet.com/enterprise/remi-release-6.rpm
2. rpm -Uvh remi-release-6.rpm

Monday, 17 March 2014

Future Music Festival, bukit Jalil

Assalamualaikum readers..

Post kali ni bukanlah nak terangkan tentang future Music Festival. Aku pun tak tahu wujudnya Festival ni selama ni.
Aku cuma tahu bila terdengar tentang berita kematian yang berlaku pada konsert tersebut. Sangatlah terperanjat kerana ada konsert seperti ini di negara tercinta, Malaysia.

Beristighfar beberapa kali melihatkan cara pemakaian yang di pakai anak-anak muda ketika berada di konsert berkenaan. terdetik di hati bertanyakan, anak-anak Malaysia kita kah itu. Mengapakah di benarkan set pemakaian begitu di Malaysia ini.

Aku tak nak komen panjang tentang festival ini. Aku harap pihak-pihak berkepentingan dapat mengambil iktibar dengan apa yang berlaku. Semoga menyedari ujian-ujian yang diturunkan ke atas bumi bertuah Malaysia ini antaranya:

1) Demam denggi meningkat
2) Suhu yang tinggi
3) Jerebu
4) Kehilangan MH370

Berita tentang kematian di konsert tersebut:


KUALA LUMPUR: Sekurang-kurangnya empat orang meninggal dunia dipercayai sesak nafas dalam satu konsert Konsert Future Music Festival Asia yang diadakan di Bukit Jalil, malam tadi.

Timbalan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Asisten Komisioner Khairi Ahrasa ketika dihubungi mengesahkan kejadian malah memberitahu, lima lagi individu dirawat dalam Unit Rawatan Rapi (ICU).

P/S: Admin harap kepada yang menyebarkan gambar-gambar mangsa dengan aurat yang terdedah, hentikanlah..

Monday, 21 October 2013

Insidious Chapter 1

Kat wayang sekarang ni tengah sibuk cerita insidious. Rupanya dah chapter 2.tak pernah plak aku tahu ada cerita insidious ni.

Jadi, sibuklah masing-masing mencari insidious chapter 1 ni. Nasib baik ade sorang member ni ada filem ni.

maka sabtu hari tu, aku pun tengok lah cerita insidious chapter 1 ni. Pada aku cerita ni x seram sangat, tapi masih mampu nak buat orang tak tidur malam. Jalan cerita dia pun menarik. Mula-mula tu agak perlahan, lebih kurang macam cerita conjuring. Tapi dah tengah-tengah tu dah ok.

Cerita ni mengisahkan tentang sebuah keluarga yang baru berpindah ke rumah baru.


Sepasang suamin isteri dan 3 orang anak. 2 lelaki dan seorang perempuan.

Suatu hari, anak lelaki dia yang dalam gambar kat atas ni terjatuh. Keesokkan paginya, masa ayah dia kejut untuk makan, dia x sedarkan diri. Jadi mereka syak ada sesuatu yang x kena. Tapi doktor x dapat sahkan kenapa anak dia x sedarkan diri. Dan dari situlah bermulanya jalan cerita yang menarik.




Sunday, 20 October 2013

Grill kawasan putra perdana

Assalamualaikum.. Tinggal sebulan je lagi nak bertukar gelaran dari cik Syamimi ke Puan Syamimi..

Jadi, tinggal sebulan lagi, jadi aku dan En Amin sibuklah memikirkan persediaan rumah untuk kami duduk lepas nikah nanti.
Rumah dah ada.. Kami beli rumah kat taman putra perdana. Wahhhh.. kaya nya lah dah beli rumah.. ramai member cakap macam tu.. tapi kami dah kira-kira, harga sewa rumah tiap-tiap bulan sama macam kami bayar installment pada bank. Jadi daripada bayar rumah orang lain, jadi kami buat keputusan untuk membeli.. Rumah ni, rumah baru. Jadi grill, lampu, kipas semuanya tak ada.. tapi kami dah settlekan yang tu..

Sebenarnya dah sebulan cari-cari kedai grill ni. Selepas dapatkan nasihat dari kawan aku en Hidthir Abdullah yang dah memang duduk kawasan tu kesekian lamanya, maka kami survey beberapa kedai.

Tapi dalam semua kedai-kedai yang kami pergi, ada 1 kedai ni harga paling murah dan dia dah biasa buat grill kawasan putra perdana ni. kami panggil kedai ni kedai angah.


Kredit Gambar kepada my journey blog. Aku lupa nak tangkap gambar.

Layanan dari angah ni sangat lah baik. Dia bagi info-info yang sangat berguna untuk orang yang pertama kali buat perkhidmatan ni.

Kalau ada yang berminat nak buat grill kawasan putra perdana, boleh lah call nombor ni: Angah Grill: 013-2058857.
Kalau nak pergi kedai dia, kedai dia dekat deretan kedai pasaraya CS, kat kawasan pasar malam dan bazar ramadhan putra perdana.




Monday, 19 August 2013

Persediaan Pertunangan

Post yang lepas ada janji nak bagitau tentang preparation before E-day kan..

Sebenarnya x banyak mana pun preparation yang di buat.. Sebab semua pun pakai guna apa yang ada..

Encik tunang datang jumpa mak abah bagitau nak masuk meminang. Perasaan?? Terkejut la kot.. aku ingat nak datang saje je.. sekali, ha.. amek kau.. Happy giler.. rasa nak lompat-lompat je bila mak telefon bagitau..

Walau kami kawan xde la sampai 5 tahun macam orang lain, tapi aku sangat mengharapkan ini.. :)

Thanx a lot encik tunang.. Gentleman sangat kan.. Opsss.. Back to the main topic.

Apa yang aku prepare?

1: Baju untuk pakai masa tunang - Rembat Jubah putih yang nampak suci tulus murni kat kampung.
kos: RM0

2: Tudung - Beli kat bazar muar je, Tudung putih saiz L.
kos: RM15

3: Veil - Makcik Buatkan (Boleh guna masa nikah juga nanti)
kos: RM50

4: Barang2 hantaran:
a) Sejadah
b) Kain Pelikat
c) Kurta
d) Kek - makcik sponsor
e) sirih junjung
f) coklat
g) cup cake - makcik buat jugak
h) buah-buahan
i) songkok
j) tafsir Al-Quran
k) kerepek

5: Juru solek: Kawan kesayangan saya: Siti Haslinda dan rafidah Rasid.. :)

Semua gubahan hasil tangan mak dan makcik-makcik yang aku sayang sangat. jadi, kat situ dah jimat kos.
Jamuan kecil untuk pihak lelaki, di sediakan oleh chef terkemuka, mak saya.. :)

Segala dulang-dulang hantaran pun x beli, Alhamdulillah ramai yang menyumbang barang-barang boleh guna semula.

P.s: Ramai kata pening nak tunang, nak guna duit banyak. Sebenarnya terpulang pada individu, kita mengikut keperluan atau kehendak.

Engagement

Assalamualaikum..

Lama betul x update blog ni..

Banyak Benda yang nak di kongsi, tapi tunggu masa yang sesuai je..

Alhamdulillah, aku dah selamat bertunang 8/12/2012.

Diam-diam je kan.. :D Kawan-kawan pun bising.. Tapi nak wat macam mana.. Belum sampai masa nk bagitau..


Majlis yang ringkas, x pakai budget banyak, cukup sekadar ada..

Sedikit gambar-gambar di bawah.. Persediaan Tunang?? Next Post la ye.. :)



Ni Hantaran Pihak perempuan untuk pihak lelaki..






Ni pula, hantaran dari pihak lelaki..




Abes je majlis pertunangan, aku pecut pergi kenduri kahwin member..hehe.. Lepas balik tu, aku terus pengsan demam panas.. haha.. dah kenapa kan.. terkejut bertukar status.. (bak kata kawan aku, menggeletis giler ayat).. Peduli hape..
Yang kanan tu, kawan baek aku yang datang majlis aku..(Linda) .. Merangkap juru makeup aku..